log touwtrekken in Brabant

Touwtrekken in Brabant

HOME REGELS AGENDA UITSLAGEN CONTACT

Kunstenfestival des arts

Begin 2011 werden we gecontacteerd door Jozef Wouters. Als architect kunstenaar had hij een project gedaan in Wortel en bij het naar huis rijden had hij een aantal keren De Mertensmannen zien trainen. Zo was hij gefascineerd geraakt door de sport. Voor een nieuw project dat hij samen met Menno Vandevelde deed paste we mooi in het plaatje en werd met ons contact opgenomen.

"Stadium/stadion 3 is een constructie die van een ruimte een leegte maakt. Elke constructie incorporeert een verlangen. Voor Kunstenfestivaldesarts bouwen Jozef Wouters en Menno Vandevelde een mini-stadion midden in de stad, een nietig meubel als container voor zowel uitzinnig grote als onzinnig broze dingen des levens. Temidden een intieme arena worden dagelijkse activiteiten een kort schouwspel. Het scheren van een schaap bevoorbeeld. Of een eenzame orkestmuzikant die een laatste stille serenade speelt. Een party, een lezing, een salto. Stadium/stadion 3 zal gevuld worden met dieren en mensen, kleuren en geluiden, gedachten en bewegingen."

Oorspronkelijk was het idee om door het stadion te trekken waar de focus van het stadion zou gelegd worden op de scheidsrechter. Daar was echter geen ruimte voor dus werd het stadion gebruikt voor de weging en werd er in het stadion een katrollensysteem gemaakt zodat de ploegen aan de buitenkant side by side konden trekken. Scheidsrechter Matthias stond op de eerste verdieping van het stadion als een priester op zijn preekstoel.

Oorspronkelijk was bedoeld om met ploegen te trekken van 425 kg, maar omdat er wat mensen op het laatste moment afhaakte werd beslist om met ploegen van ongeveer 300 kg te trekken. Bedankt voor de positieve opstelling van Vandakker die wel voldoende mensen hadden en nu 2 mensen uitleende om samen met Versieck een extra ploeg te maken. Verder werd er nog een gelegenheidploeg "De Kasseivreters" gemaakt. Dit waren mensen die bij de bouw van Stadion betrokken waren en mensen van het festival. Steeds in wisselende samenstelling mochten zij met 5 trekken. (tegen de andere ploegen met 4). Zo kwamen we aan een mooi groepje van 5 ploegen.

Al bij de gezamenlijke opwarming bleven er veel mensen even staan kijken, Vele mensen hadden is eerste instantie niet in de gaten wat er gebeurde. Twee ploegen die naast elkaar staan te trekken aan een constructie. Pas als dan een ploeg begon te winnen begon het stilaan te dagen dat er een katrollensysteem bij te pas kwam. Gedurende de 2 uur dat de wedstrijd duurde was er steeds een 100 tal mensen aan het kijken. Sommige daarvan bleven heel de tijd staan, maar de meeste waren toevallige voorbijgangers die enkel trekbeurten bleven staan om dan weer verder te gaan. Na elke trekbeurt volgde er een warm applaus voor de overwinnaar.

Hoewel iedereen bij aanvang de instelling had om hier een demo te geven, liet men al in de eerste wedstrijd zijn voornemens varen en gingen ze allemaal voor spannende wedstrijden om te winnen. Naast elkaar staan en elkaar zien sterven geeft toch altijd een extra dimensie. Door de extra wrijving van een katrollensysteem koos iedereen voor de verdediging wat uiteraard tot betrekkelijk lange wedstrijden leidde. Hoewel er eigenlijk niemand veel ervaring op matten heeft en het voor Vandakker zelfs de eerste keer was dat ze matten zagen, werd er toch erg mooi getrokken met een redelijke indoorstijl. Gecombineerd met de rust die op het touw heersten was het voor het publiek iets totaal anders als wat ze kennen via oa. jeugdverenigingen.

Na de voorronden bleek Vandakker uit st Lenaarts de sterkste. De tweede plaats werd gedeeld door Fam. Janssens Retie en Berketrekkers Merksplas. In de strijd om de finaleplaats bleek Janssens nog over meer reserve te beschikken dan Berketrekkers en zo werd de finale getrokken tussen hen en Vandakker. Ook bij Vandakker was de kan te ver leeg en zo won Fam. Janssens de finale en werd hiervoor beloond met een uitbundig applaus. In de strijd voor 4 en 5 werd de overwinning van Kasseivreters bevestigd ten nadelen van Vandakker/Versieck. Het was een geslaagd demotoernooi voor een heel divers publiek. Idereen was erg blij dat geweest waren. Bart Van Hooydonck vatte het gevoel van vele samen "ik kwam met een beetje tegenzin naar hier, maar heb me geamuseerd vanaf het eerste moment" ... of zoals Stijn zei "de afwezigen hadden ongelijk".

Via deze weg wil ik nog eens de touwtrekkers die er waren bedanken voor mooie demo. Verder uitaard dank aan Jozef, Menno en Kunstenfestival de Arts voor deze mooie kans die ons geboden is.

Jan Lenaerts

Voorrronden

Ploeg WaABCDETOT
AFam Janssens324 kg003137
BVandakker 1317 kg0333312
CKasseivreters5 pers000033
DBerketrekkers306 kg010337
EVandakker 2320 kg000000
1 Fam Janssens
Kasseivreters
Vandakker 1
Berketrekkers
2 Vandakker 2
Vandakker 1
Fam Janssens
Kasseivreters
3 Berketrekkers
Fam Janssens
Vandakker 2
Kasseivreters
4 Vandakker 2
Berketrekkers
Vandakker 1
Fam Janssens
5 Kasseivreters
Vandakker 1
Vandakker 2
Berketrekkers

(Voor)ronden

  1. Vandakker 1
  2. Berketrekkers
  3. Fam Janssens
  4. Kasseivreters
  5. Vandakker 2

extra partijen

HF Fam Janssens
Berketrekkers
4 of 5 Vandakker 2
Kasseivreters
Finale Vandakker 1
Fam Janssens

Einduitslag

  1. Fam Janssens
  2. Vandakker 1
  3. Berketrekkers
  4. Kasseivreters
  5. Vandakker 2
Design and development © Jan Lenaerts www.sfida.be